Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


XV. Polgárőrnap - Püspökladány

2009.10.21

Rajtuk is múlik a közbiztonság

Kézfogás minden önkéntesnek

Az idén Püspökladányban rendezték meg az országos polgárőrnapot. A július 4-ei ünnepre hazánk minden tájáról sokezer önkéntes bűnmegelőző jött el.

Az ünnepélyes megnyitón először Rácz Róbert, a házigazda megyei önkormányzat elnöke, majd Arnóth Sándor, a város polgármestere köszöntötte a polgárőröket. Ezt követően Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke nyitotta meg a rendezvényt azzal, hogy jelképesen kezet szorított minden polgárőrrel, megköszönve a közbiztonság megóvásáért, a bűnmegelőzésért kifejtett tevékenységüket. Az OPSZ elnöke kifejtette: a polgárőrség új társadalmi szerepet kapott, kohéziós erővé vált, amely nyugalmat, biztonságot, békességet áraszt magából. A parlamenti pártok kivétel nélkül támogatják ezt a civil mozgalmat, a rendészeti szervek és az önkormányzatok pedig stratégiai partnerei az önkéntes szervezeteknek, amelyek a lakosság bizalmát is élvezik. Az elnök rámutatott: az idén a kormány, elismerve a polgárőrség munkájának nélkülözhetetlenségét, megduplázta a költségvetési támogatást. Aggodalmát fejezte ki a közbiztonság védelme felparcellázási szándékával kapcsolatban, mintha elfeledkeznének róla, mondta, hogy van egy hatékonyan működő rendőrség és eredményes polgárőrség. Úgy vélte, ezeket a szervezeteket volna célszerű tovább erősíteni.

 

– Mi megtesszük a magunkét, az idén a fokozott szolgálat ellátással, a rendőrökkel közös járőrözés jelentős növelésével csúcsra járatjuk a polgárőrséget – jelentette ki Túrós András, aki befejezésül emlékeztetett rá, az önkéntes bűnmegelőzés hazafias cselekedet, vagyis a polgárőrök mind hazafiak.

 

Az igazságügyi és rendészeti miniszter levelét felolvasták a résztvevőknek. Draskovics Tibor egyebek közt azt hangsúlyozta, hogy az önkéntes bűnmegelőzők kivívták a társadalom elismerését, megbecsülését. Mint írta, „Ez nagy felelősséget is jelent, hiszen a polgárok számítanak az önök munkájára, mert Magyarországon már nem képzelhető el közbiztonsági munka és bűnmegelőzés a polgárőrség nélkül.” Említést tett a kormány átfogó közbiztonság javító programjáról, és arról, hogy elfogadták azokat a törvénymódosításokat, amelyek az eddiginél sokkal nagyobb mértékben szavatolják a polgárok biztonságát, mert „bűn nem maradhat büntetés nélkül.” Tovább növeli a polgárőrség szerepét, hogy nő az önkéntesek intézkedési jogköre: elláthatnak jelzőőri feladatokat, közreműködhetnek körözött gépkocsik azonosításában. A miniszter mindehhez további eredményes munkát kívánt.

 

Túri András, az IRM szakállamtitkára rövid beszédének lényege az volt, hogy a minisztérium minden rendelkezésére álló eszközzel a jövőben is támogatni kívánja a polgárőrséget. Bencze József altábornagy is megköszönte az önkéntesek segítségét, s Aquinói Szent Tamással arra emlékeztetett: „Védd meg a rendet, a rend megvéd téged.” Ha ezt tesszük, teljesítettük, amire vállalkoztunk, mondta az ORFK vezetője. Az ünnepség után neves fellépők szórakoztatták a nagyérdeműt, de voltak versengések, bemutatók, szóval igazi happeningbe torkollott az országos polgárőrnap, ahol láthatóan mindenki nagyon jól érezte magát. 

 

Ezredessé léptette elő az IRM vezetője Tóth Tibor nyugállományú alezredest, a Baranya Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége elnökét, rendészeti miniszteri dicséretben és jutalomban nyolcan részesültek, Varga Zoltán önkormányzati miniszter három megyei elnöknek faliórát adományozott, hárman az ORFK vezetőjétől vettek át elismerést. Halmosi Zsolt dandártábornok, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a polgárőrség kiemelkedő támogatásáért Kopácsi Sándor Polgárőr Érdemrendet kapott. Az OPSZ elnöke 23 főnek a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozata kitüntetést adományozta, két főt dicséretben és jutalomban részesített. A Polgárőr Város kitüntető címet Komló és Szécsény, a Polgárőr Község címet Sümegcsehi és Verpelét, Budapest Polgárőr Kerülete címet pedig az I. kerület polgárőrei nyerték el.

 

forrás: www.opsz.hu